KONDOR KALIFORNIJSKI

Kondor kalifornijski jest ptakiem padlinożernym.

Kondor kalifornijski to najrzadszy ptak padlinożerny świata.

Gatunek ten niemal wyginął.

Krytycznie zagrożone kondory kalifornijskie są członkami rodziny sępów.

Kondor Kalifornijski może przelecieć dziesiątki kilometrów bez machania skrzydłami.

Ptak ten najlepiej czuje się w górach. 

min_kondor-w-locie

Kondor kalifornijski zamieszkuje góry północnej Kalifornii, a czasami zasiedla całe Góry Skaliste. 

Kondor kalifornijski jest największym ptakiem zamieszkującym Amerykę Północną, jego rozpiętość skrzydeł wynosi prawie trzy metry.

Ptak posiada czarne upierzenie, tylko pokrywy skrzydłowe są białe.

Głowa i szyja nie posiadają żadnego upierzenia, są całkowicie nagie.

Skóra kondora kalifornijskiego jest koloru pomarańczowego,

która na bokach szyi ma odcień czerwony.

Dziób jest barwy żółtej.

Młode ptaki posiadają szare upierzenie.

  Kondor kalifornijski żywi się padlina dużych ssaków.

min_walka-kondorow-kalifornijskich

Kondor kalifornijski jest gatunkiem chroniony.

Przez pewien okres był gatunkiem wymarłym na wolności (1987-1992).

Ilość żyjących osobników tego gatunku na wolności szacuje się na 156  ptaków.

Źródła:


http://www.drapiezniki.pl/738-kondor-kalifornijski.html

Materiały zebrała i opracowała:

Seweryna Gornowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>