PALCZAK MADAGASKARSKI

Palczak madagaskarski, aj-aj (Daubentonia madagascariensis),
ssak zaliczany do rodziny palczaków
(Daubentoniidae), podrzędu małpiatek (Prosimii), rzędu naczelnych.

Jedyny przedstawiciel
rodziny palczaków.

Zamieszkuje bambusowe lasy północno-zachodniej i
północno-wschodniej części Madagaskaru.

Wielkością i rozmiarami przypomina nieco kota domowego.

Długość ciała ok. 45 cm,
ogona ok. 50 cm,

ciężar ciała ok. 2 kg.

Głowa i uszy duże,

puszysty ogon,

wysmukły tułów,

kończyny zakończone długimi, wąskimi palcami o długich
paznokciach,

trzeci palec dłoni najdłuższy, pierwszy palec stopy przeciwstawny.

palczak1

Tryb życia nocny, występuje parami lub pojedynczo.

Dzień przesypia w dziuplach,
w koronach drzew.

Pożywienie palczaka madagaskarskiego stanowią owady i ich
larwy wyszukiwane za pomocą słuchu wewnątrz pni drzew, nadgryzanych następnie
przypominającymi zęby gryzoni siekaczami.

Pokarm wydobywany jest długim,
środkowym palcem dłoni.

palczak2

Palczak madagaskarski jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem wskutek wycinania lasów stanowiących jego siedlisko. Chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES), ujęty również w wykazie tzw. Czerwonej Księgi zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem w skali światowej.

Źródła:


http://portalwiedzy.onet.pl/6209,,,,palczak_madagaskarski,haslo.html

Materiał zebrała i opracowała:

Seweryna Gornowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>